Noordwijk
groep 391

 

dinsdag, februari 19, 2008

 

Opbrengst collecte: 3.650 euro

Zo'n 50 collectanten hebben in Noordwijk gezamenlijk 3.650 euro weten in te zamelen voor de jaarlijkse collecte van Amnesty International.


De opbrengst ligt wat lager dan in de afgelopen jaren. Maar het is nog een ontzettend mooi bedrag dat met hard werken verzameld is, voor het eerst onder de bezielende coördinatie van de onvermoeibare Janneke die het stokje van Astrid overnam. Geweldig gedaan!


Het rijtje van afgelopen jaren:

 

  • 5.088      euro in 2007
  • 5.195      euro in 2006
  • 4.532      euro in 2005
  • 4.201      euro in 2004
  • 3.013      euro in 2003

 


Alle bijdragen zijn even welkom, van het dubbeltje uit de spaarpot tot aan het papiergeld. Wat het laatste betreft, was dit in 2008 als volgt verdeeld: 1 keer 50 euro, 1 keer 20, 14 keer 10 en 73 keer 5..

En aan 'vreemde' munten geld uit Taiwan, Turkije, Mexico, Tsjechië, Groot-Brittannië en de VS; plus een ouderwtse stuiver, twee dubbeltjes, twee muntjes voor een kartauto en twee kantinemuntjes.

Dus nogmaals iedereen bijzonder bedankt. Reden voor trots op dit resultaat, dat landelijk gezien relatief erg hoog ligt.

 

posted by Peter Olsthoorn @ dinsdag, februari 19, 20080 comments                        

 

 

 

zondag, mei 25, 2008

 

Zeg het met rozen op 4 juni

Per regio zal Amnesty International op 4 juni 2008 op één plein een actie voeren om solidariteit te betuigen met de Moeders van het Plein van de Hemelse Vrede - die hun kinderen verloren tijdens de bloedige beteugeling van de vreedzame studentendemonstraties 19 jaar geleden: op 4 juni 1989.

In onze regio ZuidHolland-Zeeland vindt deze actie op het Plein in Den Haag plaats, en coördineert de afdeling Actie deze beoogde boeiende dag.

Zij wil graag de Chinese banieren die in deze regio zijn beschreven en bestempeld hiervoor gebruiken en vragen dan ook om de Chinese Banieren van de Chinacampagne met alle stempels en groeten die tijdens de koninginnedag/ 5 mei- actie zijn verzameld rechtstreeks op te sturen naar Amnesty International Afdeling Actie Postbus 1968, 1000 BZ Amsterdam.

Er worden nog medewerkers gevraagd voor deze dag.

Op dit moment zitten er volgens schattingen nog tientallen mensen gevangen vanwege hun betrokkenheid bij de pro-democratie beweging van 1989. Het exacte aantal is onbekend omdat officiële statistieken niet openbaar zijn. Nog altijd
zetten 'Moeders van het Plein' zich in voor gerechtigheid voor wat hun kinderen is
aangedaan.

In maart 2007 richtten de Moeders zich in een openbare brief ondersteund door
128 Tiananmen slachtoffers en hun familie - tot het Nationale Volkscongres in het
kader van de aanstaande Olympische Zomer Spelen 2008

Voor de actie is de beroemde foto van de man met de plastic tas en de tank hebben we opblazen tot het formaat van 7 bij 10 meter en zal zijn opgespannen op een stellage om flink de aandacht trekken en publiciteit te genereren.

Onder de foto is de volgende tekst geplaatst: juni 1989. In de nacht van 3 op 4 juni wordt op het Tiananmenplein, in de Chinese hoofdstad Beijing, een vreedzame studentendemonstratie voor democratie met harde hand neergeslagen. Dit kost honderden demonstranten het leven. Naar schatting duizenden mensen verdwijnen in de gevangenis.

Bescherm de mensenrechtenverdedigers in China!

 

posted by Peter Olsthoorn @ zondag, mei 25, 20080 comments

 

 

 

zondag, juli 20, 2008

 

 

fotowedstrijd amnesty: “Waaraan denk jij bij mensenrechten?”

Zestigjarig bestaan van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens

 

Zeven Zuid-Hollandse afdelingen van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, tussen Den Haag en Noordwijk, organiseren een landelijke fotowedstrijd in het kader van het zestigjarige bestaan van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Het thema van de wedstrijd: “Waaraan denk jij bij mensenrechten?” De hoofdprijs: expositie van je foto(‘s) gedurende een half jaar in het Museum Volkenkunde in Leiden. Er zijn prijzen in drie leeftijdsklassen: jeugd tot 13 jaar, jongeren van 13 tot en met 21 en volwassenen. De prijsuitreiking is december 2008. Foto’s kunnen worden ingezonden tussen 1 augustus en 21 september 2008. Kijk voor meer informatie en de wedstrijdregels op: http://amnestyleiden.blogspot.com/.

 

Het doel van deze actie is iedereen stil te laten staan bij de betekenis van mensenrechten. De prachtige foto’s die dit oplevert kunnen andere mensen weer inspireren en aanzetten tot nadenken. De winnende foto’s worden onderdeel van een expositie in museum Volkenkunde. Daarin zijn ook foto’s van beroemde internationale fotografen te zien.

 

Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens

Op 10 december 1948 is een groot aantal oosterse en westerse landen de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens overeengekomen. In de Verklaring zijn dertig artikelen opgenomen op het gebied van mensenrechten, zoals vrijheid van meningsuiting, de gelijkheid van mensen ongeacht sekse, huidskleur, seksuele voorkeur, chronische beperking e.d en het recht op leven]

 

 

vrijdag, oktober 03, 2008

 

Turkmenistan: mensenrechtenactivisten in de gevangenis

In Turkmenistan zitten mensenrechtenactivisten in de gevangenis. Enkele leden van Amnesty Noordwijk zetten zich langdurig voor drie van hen in, het zogenaamde dossierwerk. Zij schrijven maandelijks brieven naar de autoriteiten van Turkmenistan om het lot van de drie activisten blijvend onder de aandacht te brengen.

Het dossier
De activisten Annakurban Amanklychev, Sapardurdy Khadzhiev en Ogulsapar Muradova werden op 16 en 19 Juni 2006 gevangen genomen. Het lijkt erop dat genoemde activisten enkel en alleen gevangen werden gezet, omdat zij leden zijn of een relatie hebben tot leden van de non-gouvernementele mensenrechtenorganisatie The Turkmenistan Helsinki Foundation (THF). THF heeft schendingen van mensenrechten in het land gepubliceerd. De familie van Ogulsapar Muradova werd in september 2006 geinformeerd dat zij was overleden in gevangenschap. Volgens familieleden, die haar lichaam hadden geidentificeerd, waren er “sporen in haar nek” en een “grote wond op haar voorhoofd” te zien.
Op 19 juni 2006, vlak na hun arrestatie, gaf de minister van Nationale Veiligheid een verklaring op de nationale televisie. De minister verklaarde dat Annakurban Amanklychev zich had bezig gehouden met “subversieve praktijken” en een revolutie had gepland in Turkmenistan. De beschuldigingen waren voornamelijk gebaseerd op de aanwezigheid bij cursussen op het gebied van mensenrechten in Polen en Ukraine, het verzamelen en doorgeven van mensenrechten gerelateerde informatie aan de directeur van THF in Bulgarije, en samenwerking met buitenlandse journalisten van de BBC en een Frans media productie bedrijf.
Op 25 augustus werden de drie activisten tot 6-7 jaar gevangenisschap veroordeeld. In een oneerlijk proces, welke nog geen 2 uur duurde, werden zij beschuldigd van “illegale acquisitie, bezit of verkoop van munitie en wapentuig”. Er zijn sterke aanwijzingen dat de beschuldiging gefabriceerd is om hen te straffen voor hun activiteiten op het gebied van mensenrechten. Tevens zijn er ook sterke aanwijzingen dat de activisten gedurende hun voorarrest slecht behandeld werden om een “bekentenis” te ontlokken die de valse beschuldigingen van de staat zouden staven.
Naar verluidt voerden geheim agenten herhaaldelijk druk uit op de advocaten van de drie activisten om de familieleden niet te informeren over enige schending van de rechten van de verdachten. Sinds hun arrestatie hebben familieleden geen toestemming gekregen om de activisten te bezoeken.

U kunt hier een voorbeeldbrief naar de president van Turkmenistan downloaden.

 

woensdag, oktober 22, 2008

 

Collectant worden voor Amnesty

Amnesty is hard op zoek naar collectanten in Noordwijk!

In de week van 8 t/m 14 februari 2009 gaan we voor de zevende keer landelijk collecteren. Wilt u ook een handje helpen?

Voor aanmelden en meer informatie kunt u bellen met Janneke Duinkerken, 071-3616235.

 

zondag, november 09, 2008

 

Mensenrechtenexpositie in Leiden

Dit jaar bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) zestig jaar. Maandenlang hebben een aantal lokale Zuid-Hollandse Amnesty International groepen, waaronder Amnesty International Werkgroep Noordwijk, gewerkt aan de totstandkoming van een foto-expositie over 60 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) in het Museum Volkenkunde te Leiden.

Er worden foto’s vertoond van vermaarde internationale fotografen en van de winnaars van de fotowedstrijd “Waaraan denk jij bij mensenrechten?!”, die afgelopen zomer in Zuid-Holland en Zeeland is gehouden.

Deelnemers werd gevraagd één of meer artikelen van de UVRM in beeld te brengen en hun foto toe te lichten. Deelnemers werden onderverdeeld in drie leeftijdscategorieën: (1) jeugd tot en met 12 jaar, (2) jongeren van 13 tot 21 jaar en (3) volwassenen van 21 jaar en ouder.

Op zondag 16 november zijn de prijswinnaars bekend en kunt u winnende foto’s in het museum komen bewonderen.

Graag nodigen wij u uit om een kijkje te komen nemen in het Museum Volkenkunde te Leiden, Steenstraat 1, T 071 51 68 800

 

woensdag, december 10, 2008

 

Vlammen voor de vrijheid

Vandaag is 10 december, dag van de Rechten van de Mens. Vandaag ook een jubileum.

Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat zestig jaar, en is nog zeer actueel (lees ze eens!). In de Universele Verklaring zijn onze rechten en vrijheden vastgelegd.De Verenigde Naties namen de verklaring aan op 10 december 1948.

Amnesty voert vandaag actie, ook op internet, voor de bescherming van de rechten, 'in het besef van haar kwetsbaarheid'. Amnesty doet dat door te 'Vlammen voor de Vrijheid'. Daarvoor is een prachtige website opgezet.

Je kunt meedoen met het invullen van naam en e-mail adres, maar ook door Vlammen voor de Vrijheid tekens te tonen op je msn, je Hyves, je eigen site of blog. Of door een screensaver voor je pc of een wallpaper voor je mobiele telefoon te downloaden.