Noordwijk
groep 391

 

--------------------------------

 

 

 

BRIEVEN SCHRIJVEN TEGEN ONRECHT.

Schrijfmarathon Amnesty Noordwijk 10 december 2015

Er zijn 220 brieven en kaarten geschreven tijdens de schrijfmarathon in de bibliotheek en bij boekhandel van der Meer.

Onze dank gaat uit naar wethouder Gerben van Duin die de eerste brief heeft geschreven.

 

 

    

Hierbij een bericht uit het Witte Weekblad van 13 december  2015

 

'In brieven schrijven zit een ziel'

Aan deze tafel worden vele brieven geschreven. (Foto: Willem Krol)

 
NOORDWIJK ZH -
Op 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, wordt door Amnesty International wereldwijd de schrijfmarathon georganiseerd voor mensen die onrecht is aangedaan. Ook in Noordwijk werden deze dag in de bibliotheek en in het Cultuurcafé door veel mensen brieven geschreven.

Organisator Corline de Groot: 'Dit is de tweede keer dat we dit in Noordwijk organiseren. De kracht zit in het aantal brieven dat geschreven wordt, dat helpt. En iedereen kan schrijven, want we hebben voorbeeldbrieven. Dit jaar staan zes gevangen centraal.'

Om 11.00 uur opent locoburgemeester Van Duin de schrijfmarathon: 'Het is bizar dat er mensen in de gevangenis zitten omdat ze ergens iets van vinden. En dan is het mooi dat er mensen zijn die dit organiseren. In brieven schrijven zit een ziel, ze hebben een eigen boodschap. Veel waardevoller en warmer dan een mail of what's app. Ik ga nu zelf ook een brief schrijven, iets dat ik een tijd niet meer heb gedaan.'

Dan gaan de schrijvers aan de slag. Op de tafels ligt informatie voor de brieven. Zoals over Albert Woodfox die al 43 jaar in eenzame opsluiting zit in de gevangenis in Louisiana. Hij werd veroordeeld voor een moord die hij zegt niet te hebben gepleegd en waarvoor geen bewijs is. Zijn veroordeling werd in 2013 zelfs verworpen. Maar hij zit nog steeds 23 uur per dag alleen in een kleine cel.

Annegien Vink, één van de deelnemers: 'Ik doe hier al jaren aan mee. Geen kogels maar brieven. Dit is inderdaad veel persoonlijker dan het digitale en het heeft effect.'

Naast haar zit Anneke Grondsma. 'Ik ben al lang actief lid van Amnesty en ik vind dit heel belangrijk. Samen met Mirjam van de Meulen organiseer ik voor Amnesty de maandelijkse actie 'schrijfabonnement', dit is ons eigen Noordwijkse initiatief. We zoeken iedere maand iemand uit die hulp nodig heeft. Aan onze abonnees, het zijn er nu zo'n zestig, leveren wij de handgeschreven brief aan met postzegel. Zij hoeven alleen te ondertekenen en te posten. Als er nog mensen mee willen doen kunnen ze ons mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..'

 

 

 

 

 

 

 

Opbrengst collecte voor Amnesty Noordwijk

 

 

Noordwijk - De collecte van Amnesty International, die van 1 tot en met 7 maart 2015 werd gehouden, heeft 3640,70 euro opgebracht. Bijna 60 vrijwilligers hebben gecollecteerd.  Amnesty dankt hen voor hun inzet.

 

Het was de dertiende keer dat de organisatie een landelijke collecte hield. Amnesty International is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie. Voor onderzoeken en acties ontvangt zij geen geld van overheden of van politieke groeperingen. Bijdragen van leden en giften, zoals tijdens de collecte, zijn voor Amnesty dus van groot belang.

 

Het belang van de collecte

Met het geld dat tijdens de collecte bijvoorbeeld wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Bijvoorbeeld voor Ales Bialiatski. 

Op 21 juni 2014 werd de Wit-Russische mensenrechtenverdediger Ales Bialiatski onverwacht vrijgelaten, na drie jaar in de gevangenis gezeten te hebben. Hij zat een gevangenisstraf van vierenhalf jaar uit vanwege zijn betrokkenheid bij Viasna. Deze mensenrechtenorganisatie ondersteunt slachtoffers van schendingen en verzamelt informatie over de mensenrechtensituatie in het land.  Amnesty voerde uitvoerig actie voor de vrijlating van Bialiatski in 2013. Later gaf hij aan dat hij mede door de druk vanuit Amnesty is vrijgelaten.

 

                                                              ------------------------------------------------------------

 

 INTERNATIONALE VROUWENDAG   


zondag 8 maart 2015 thema : WAT ZIJN JOUW BRONNEN ?
Centrum voor Geloof en Cultuur Maria ter Zee, Noordwijk.

 

Er is veel bereikt ten aanzien van de positie van vrouwen, maar wereldwijd is er nog veel onrecht. Dat het anders en beter mag worden, daar willen we aandacht aan schenken.

Ieder, die met ons mee wil vieren, is van harte welkom, vrouwen en mannen, jongeren en ouderen. We laten ons inspireren door sterke vrouwen van nu en vrouwen uit de bijbel.
Het koor Revoice o.l.v. Tanja Klint zal zingen..

 

De entree is gratis, maar voor de informele ontmoeting na afloop van de viering vragen we om iets te drinken mee te nemen of iets lekkers om te eten, zodat we met elkaar kunnen delen.

Er zijn ook informatiestands aanwezig van Unicef, de Wereldwinkel en Amnesty International en WEM. Namens de werkgroep 8 maart, Dicky Brugmans, Ypie Faber, Josine van Schie en Connie de Peuter. Voor informatie 071-3611958

 

Centrum voor Geloof en Cultuur Maria ter Zee,
Nieuwe Zeeweg 75 te Noordwijk.
Vanaf 19.00 uur is er thee en koffie.
Om 19.30 uur begint de viering.
Na afloop is er tijd te delen en voor ontmoeting.

                            -------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

‘GEEF OM VRIJHEID’: COLLECTE VAN AMNESTY INTERNATIONAL

 

 

Noordwijk - Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2015 voor de dertiende keer een landelijke collecte. In Noordwijk gaan meer dan 65 collectanten in de week van 1 tot en met 7 maart 2015 een huis-aan-huis collecte  houden. Vorig jaar werd in Noordwijk ruim €4000,- opgehaald. In 2014 gingen in heel Nederland 25.000 vrijwilligers langs de deuren en werd €1,62 miljoen opgehaald voor het mensenrechtenwerk van Amnesty. 

 

Met de slogan ‘Geef om vrijheid’ wil Amnesty duidelijk maken dat vrijheid niet in alle landen vanzelfsprekend is en dat er geld nodig is om de vrijheid van mensen te waarborgen. Wereldwijd doet Amnesty International onderzoek en voert actie voor een menswaardig bestaan voor iedereen. Amnesty komt op voor mensen die worden mishandeld, verkracht of vermoord om wat ze zeggen of doen of alleen maar omdat ze vrouw zijn. Amnesty strijdt voor de vrijlating van gewetensgevangenen, voor mensen die gemarteld worden of ter dood veroordeeld zijn. Amnesty voert actie voor een schoon leefmilieu, schoon drinkwater, gezondheidszorg en een dak boven je hoofd. Amnesty International doorbreekt de stilte, geeft slachtoffers een stem en roept op tot wereldwijde naleving van de mensenrechten.

 

Waarom collecteren?

Met het geld dat tijdens de collecte bijvoorbeeld wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Bijvoorbeeld voor Ales Bialiatski. 

Op 21 juni 2014 werd de Wit-Russische mensenrechtenverdediger Ales Bialiatski onverwacht vrijgelaten, na drie jaar in de gevangenis gezeten te hebben. Hij zat een gevangenisstraf van vierenhalf jaar uit vanwege zijn betrokkenheid bij Viasna. Deze mensenrechtenorganisatie ondersteunt slachtoffers van schendingen en verzamelt informatie over de mensenrechtensituatie in het land.  Amnesty voerde uitvoerig actie voor de vrijlating van Bialiatski in 2013. Later gaf hij aan dat hij mede door de druk vanuit Amnesty is vrijgelaten.

 

Missie Amnesty

Amnesty International streeft naar een wereld waarin iedereen alle rechten geniet die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) en andere internationale mensenrechtendocumenten.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------

  

De Schrijfmarathon van Amnesty International op 10 december 2014 heeft ook in Noordwijk een mooi resultaat opgeleverd. Er werden meer dan 130 brieven en 50 groetenkaarten geschreven naar slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Alleen al in Nederland werden op 400 locaties in totaal 37.618 brieven geschreven en de postzakken stromen nog binnen.

 

 

Heel veel dank aan alle briefschrijvers, vrijwilligers en het ter beschikking stellen van de bibliotheek, zwembad BinnenZee en het Cultuurcafé voor onze Schrijfmarathon.