Noordwijk
groep 391

 

 

Amnesty Noordwijk haalt 300 handtekeningen op

 

Laatste update: 17 december 2012 om 15:32

NOORDWIJK - Ter gelegenheid van de Dag van de Rechten van de Mens hebben vrijwilligers van de Amnesty werkgroep Noordwijk meer dan 300 handtekeningen verzameld voor de vrijlating van twee gewetensgevangenen uit Wit-Rusland en Iran.

 

De petitie kon worden getekend tijdens de Muzikale Kerstwandeling op 9 december en op de goed bezochte Amnesty filmavond op 10 december in De Muze.

Amnesty International zet zich in voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van gewetensgevangenen over de hele wereld. Dit jaar vroegen tientallen Amnestygroepen in Nederland aandacht voor de vrijlating van twee van deze gevangenen, Ales Bialiatski en Nasrin Sotoudeh.

Sotoudeh is een Iraanse advocaat. Ze verdedigt mensen die het niet eens zijn met de regering. En ze verdedigt minderjarigen die de doodstraf hebben gekregen. Nu zit ze in de gevangenis wegens ‘propaganda tegen de staat’ en ‘samenzwering tegen de nationale veiligheid’. "De werkelijke reden is haar vreedzame werk voor de mensenrechten", zo stelt Amnesty.

 

Ales Bialiatski is voorzitter van de mensenrechtenorganisatie Viasna in Wit-Rusland. "Wie in Wit-Rusland opkomt voor vrijheid wordt vaak bedreigd, mishandeld of gevangengezet", aldus Amnesty. "De autoriteiten trokken in 2003 Viasna’s registratie in. Viasna mocht daardoor geen bankrekening openen. En dus opende ze er een in Polen en in Litouwen. De Wit-Russische autoriteiten beweerden – ten onrechte - dat het geld Bialiatski toebehoorde. Dat leidde ertoe dat hij werd opgepakt. Na een oneerlijk proces kreeg hij vierenhalf jaar wegens ‘belastingontduiking’."

De petities zijn ook online via www.amnesty.nl te ondertekenen.