Amnesty’s Write for Rights 2018: honderdduizenden mensen in actie
Rond 10 december – Dag van de Rechten van de Mens – schreven honderdduizenden mensen wereldwijd brieven tegen onrecht. Van Canada tot Zuid-Afrika en van Mexico tot Maleisië deden mensen mee aan Amnesty’s Write for Rights-schrijfactie. In ons land werd op meer dan 640 plaatsen geschreven voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten. Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering, zich niet laten wegsturen van hun land. Want vrouwen die hun nek durven uit te steken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting. Hoe meer brieven verstuurd worden, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid.
In Noordwijk werden op zaterdag 8 december jl. in het Cultuurcafé in boekhandel van der Meer zo’n 380 brieven en kaarten geschreven. Een aantal jonge kinderen kleurden zelf een mooie kaart, die aan mensenrechtenactivisten worden verstuurd om hen een hart onder de riem te steken.
Schrijven heeft effect
Bij eerdere Write for Rights werd geschreven voor Albert Woodfox (VS), Yecenia Armenta (Mexico) en Teodora del Carmen Vásquez (El Salvador), die allen gevangen zaten en nu vrij zijn. Zij zijn in Nederland aanwezig om te vertellen dat het schrijven van brieven een verschil kan maken in iemands leven. ‘De berichten van de andere kant van de gevangenismuur vormden een enorme bron van kracht voor mij in mijn voortdurende strijd voor vrijheid’, zegt Albert Woodfox, die meer dan 43 jaar in eenzame opsluiting gevangen zat.
Schrijf een brief, verander een leven!
Doe jij ook mee aan Amnesty's jaarlijkse schrijfevenement? (dit kan tot eind december 2018)
Kijk op www.writeforrights.nl
Uitnodiging Amnesty’s schrijfactie ‘Write for rights’ op zaterdag 8 december in het Cultuurcafé te Noordwijk Binnen
Vorig jaar werden er, alleen al in Nederland op één dag 180.000 brieven geschreven. Het gebeurde tijdens Amnesty’s Write for Rights schrijfactie. Dit jaar wordt rond 10 december actie gevoerd voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten van over de hele wereld. Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering, zich niet laten wegsturen van hun land. Want vrouwen die hun nek durven uit te steken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting. Hoe meer brieven verstuurd worden, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid. We hopen dat u ook meedoet.
Alle brieven die we schrijven vormen een enorme vuist tegen onrecht. Want machthebbers staan liever niet te boek als onderdrukker, folteraar of tiran. Ook de kaarten aan activisten die onder druk staan zijn heel belangrijk. Te weten dat er mensen over de hele wereld voor hen opkomen, geeft ze de kracht om vol te houden.
Bijna 875.000 mensen schreven tijdens Write for Rights 2017 voor de vrijlating van Amnesty Turkije-voorzitter Taner Kılıç en de Istanbul 10. Vanuit de gevangenis schreef hij een bedankbrief aan Amnesty Nederland: ‘Ik ontving in de gevangenis honderden kaarten en brieven uit Nederland. Zij geven me kracht, veel dank hiervoor. Solidariteit is de hoop voor de toekomst voor ons allemaal.’ In augustus 2018 kwam er goed nieuws: Taner Kılıç was vrijgelaten! Hij kon zijn vrouw en dochters weer in zijn armen sluiten. Maar hij en de Istanbul 10 worden nog steeds, zonder enig bewijs, aangeklaagd voor ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’.
Ook dit jaar klimmen we in de pen voor mensen zoals Taner, voor mensen die onze steun verdienen.
Op zaterdag 8 december 2018 organiseert de Amnesty-groep Noordwijk de Write for Rights schrijfactie in het Cultuurcafé, Keuvel 1 te Noordwijk Binnen.
Iedereen is van harte welkom om tussen 11.00 en 16.30 uur een brief of een groetenkaart te komen schrijven. Er zijn voorbedrukte brieven, voorbeeldbrieven om over te schrijven en groetenkaarten aanwezig.
50 jaar Amnesty klik hier voor meer informatie
3524,- euro voor Amnesty International 2018.
Noordwijk - De collecte van Amnesty International, die van 11 tot en met 17 maart 2018 plaatsvond in Noordwijk, heeft 3524,14 euro opgebracht. Vijftig vrijwilligers collecteerden voor de mensenrechtenorganisatie.
Alle collectanten worden bedankt voor hun geweldige inzet.
Opbrengst van onschatbare waarde
Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde.
Het belang van de collecte
Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Bijvoorbeeld om mensen die alleen maar gevangenzitten omdat ze kritiek hadden op hun regering vrij te krijgen. Mensen als Azam Farmonov uit Oezbekistan. De mensenrechtenverdediger kwam in oktober 2017 vrij, nadat hij bijna twaalf jaar had vastgezeten en volgens zijn vonnis nog drie jaar cel te gaan had. Tijdens zijn detentie werd Farmonov gemarteld, toch weigerde hij te bekennen dat hij zich schuldig had gemaakt aan afpersing – een verzonnen aanklacht. Amnesty voerde actie voor Farmonovs vrijlating.
Vrijwilligers, die zich 1 à 2 uurtjes willen inzetten voor de collecte van 2019, kunnen zich aanmelden bij de collectecoördinator Anjes Smit (
Collectanten gevraagd voor landelijke collecteweek Amnesty 11 – 17 maart
Noordwijk - De collecte is een onmisbare bron van inkomsten voor Amnesty. Om onze onafhankelijkheid te kunnen garanderen, nemen we voor onze acties en onderzoek geen geld aan van de overheid of van politieke en religieuze groeperingen. Daarom is de collecte zo belangrijk. De collecteweek is van 11 t/m 17 maart 2018. Aanmelden kan bij de collectecoördinator Anjes Smit (