Noordwijk
groep 391

 

Overzicht van de 2017 activiteiten groep Noordwijk

 

AMNESTY’S SCHRIJFMARATHON 2017: WEER MEER BRIEVEN TEGEN ONRECHT

 

Noordwijk - Rond 10 december 2017 vond wereldwijd Amnesty’s Schrijfmarathon plaats. Van Argentinië tot Australië en van Zwitserland tot Zuid-Afrika werd geschreven tegen onrecht. In ons land werden op meer dan 600 plaatsen de deuren geopend voor iedereen die brieven wilde schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan: mensen die worden gediscrimineerd, gemarteld of ten onrechte gevangenzitten. Dat gebeurde in bibliotheken, in huiskamers, op woonboten, op kantoren en in kerken.

In Noordwijk werd de Schrijfmarathon op 10 december jl. in het Cultuurcafé geopend door Wethouder Barnhoorn.  Wethouder Barnhoorn riep de aanwezige brievenschrijvers op om hun steun te verlenen aan mensenrechtenverdedigers.  Aan de lopende band werden ruim 325 brieven en groetenkaarten geschreven.  

 

Record aantal brieven

Nog lang niet alle brieven zijn geteld, maar de verwachting is dat dit jaar weer meer brieven geschreven zijn dan vorig jaar. De teller staat op dit moment op ruim 80.000. Vorig jaar werden in Nederland  meer dan 166 duizend brieven geschreven.

Iedereen wordt hartelijk bedankt voor hun inzet. Amnesty blijft doorgaan met de strijd tegen onrecht. Tot 31 december kan online nog actie worden gevoerd via: https://www.amnesty.nl/schrijfmarathon-2017/schrijfacties-schrijfmarathon

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

 

UITNODIGING AMNESTY’S SCHRIJFMARATHON OP ZONDAG 10 DECEMBER 2017 IN HET CULTUURCAFE TE NOORDWIJK-BINNEN

 

Na de zeer succesvolle Schrijfmarathon afgelopen jaar, gaat Nederland opnieuw massaal brieven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Ook in Noordwijk kan op zondagmiddag 10 december volop geschreven worden. In het Cultuurcafé, Keuvel 1 worden om 12.00 uur de deuren geopend en schrijven we tot 17.00 uur door. Er zijn voorbeeldbrieven en groetenkaarten aanwezig om voor 10 mensenrechtenverdedigers aandacht te vragen.

 

Er worden brieven geschreven voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen of vermoord werden terwijl de daders vrijuit gaan. Ook sturen de brievenschrijvers de mensen die dit jaar centraal staan groetenkaarten, zodat ze weten dat ze niet vergeten zijn.

 

Tijdens de Schrijfmarathon van vorig jaar werd in Nederland een recordaantal van 166.000 brieven geschreven. Wereldwijd werden bij 4,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms’jes en WhatsApp’jes verstuurd. Hoe groter die vuist, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid.

 

Brieven schrijven werkt

Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. En hoe meer groetenkaarten, hoe groter de steun voor de mensen voor wie we schrijven. Dat is onvoorstelbaar belangrijk. In de woorden van Máxima Acuña uit Peru: ‘Ik ben oneindig dankbaar dat ik niet alleen ben, maar hulp krijg van zoveel mensen van over de hele wereld.’ Vorig jaar schreven we voor Máxima, omdat zij en haar gezin bedreigd en mishandeld werden omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. In mei 2017 bepaalde het hooggerechtshof van Peru dat ze op haar land mag blijven wonen.

Tijdens de Schrijfmarathon van 2017 krijgen mensenrechtenverdedigers speciale aandacht. Deze activisten steken hun nek uit. Zij hebben de moed op te komen voor vrije meningsuiting, tegen discriminatie of onderdrukking. Ze roepen machthebbers ter verantwoording. Maar doordat ze op de voorgrond treden, zijn ze een gemakkelijke prooi voor de autoriteiten. Wereldwijd worden zij steeds vaker slachtoffer van intimidatie, vervolging en geweld. Zelfs de voorzitter van Amnesty Turkije zit in de gevangenis.

 

 

We schrijven in 2017 voor Mensenrechtenverdedigers 

 

Clovis Razafimalala uit Madagaskar zette zich op vreedzame wijze in tegen illegale houtkap en werd daarvoor tot vijf jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. Hij gaat tegen zijn veroordeling in hoger beroep.

Hanan Badr el-Din uit Egypte komt op voor de rechten van de nabestaanden van mensen die zijn verdwenen. Ze is een gewetensgevangene, ze werd gevangengezet omdat ze zich inzette voor de mensenrechten.

Issa Amro en Farid al-Atrash uit Palestina protesteerden tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Beide mannen maakten op vreedzame wijze gebruikmaakten van hun recht op vrije meningsuiting en samenkomst, maar werden toch aangeklaagd.

Mahadine uit Tsjaad bekritiseerde de regering met filmpjes die hij op Facebook plaatste. Zo maakte hij gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting, een mensenrecht. Hij werd ervoor gevangengezet en gemarteld.

MILPAH, een organisatie die opkomt voor de rechten van de inheemse Lenca-gemeenschap in Honduras. We schrijven voor MILPAH om ervoor te zorgen dat de mensenrechtenverdedigers hun werk veilig kunnen doen en dat de degenen die activisten hebben vermoord, berecht worden.

Ni Yulan uit China is gemarteld, geïntimideerd, zat ten onrechte gevangen en werd zeker zeven keer uit haar huis gezet. Ze komt vreedzaam op voor mensen die gedwongen werden hun huis te verlaten, maar wordt door de autoriteiten voortdurend lastiggevallen.

Sakris Kupila uit Finland is transgender en wil als man erkend worden, maar daarvoor moet hij zich laten steriliseren. Dat wil hij niet. Sakris wordt lastiggevallen, geïntimideerd en bedreigd met geweld omdat hij opkomt voor de rechten van transgenders.

Shackelia Jackson uit Jamaica, haar broer werd door de politie doodgeschoten, omdat ze hem aanzagen voor een overvaller. Shackelia en haar familie willen gerechtigheid en eisen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Nakiea en berechting van de daders

Taner Kıllıç streed als voorzitter van Amnesty Turkije tegen de schending van mensenrechten in zijn land. Op 9 juni 2017 werd hij echter opgepakt omdat hij lid zou zijn van een ‘gewapende terroristische organisatie’. Een maand later werden nog eens 10 mensenrechtenverdedigers, onder wie İdil Eser (directeur van Amnesty Turkije), opgepakt. Deze tien zijn inmiddels op borgtocht vrijgelaten, maar Taner zit nog steeds vast.

Xulhaz Manna uit Bangladesh is vermoord omdat hij opkwam voor de rechten van LHBT+’s. De autoriteiten doen echter geen enkele moeite om de daders van de moord te berechten.

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Collecte Amnesty International 

 

Noordwijk – De collecte van Amnesty International, die van 5 tot en met 11 maart 2017 in de gemeente Noordwijk werd gehouden, heeft 3.700,- euro opgeleverd. Ruim 50 vrijwilligers hebben een paar uur van hun vrije tijd besteed aan het collecteren.

Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde voor de organisatie. Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. 

 

Aan collectanten is altijd een gebrek. Wie volgend jaar ook wil meehelpen, kan zich aanmelden via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.amnesty.nl/steun-ons/collecte.

 

 

 

Collectieweek  maart 2017

 

Noordwijk..  Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2017 voor de vijftiende keer een landelijke collecte. In Noordwijk zullen van 5 tot en met 11 maart ruim 55 collectanten de straat op gaan. Vorig jaar werd tijdens de collecte 3.600 euro opgehaald.

 

Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde voor de organisatie. Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen.

 

zie ook http://www.bollenstreekomroep.nl/2017/02/collecte-amnesty-international/

 

 

Collecteweek Amnesty International  Noordwijk

‘Ik wil alle mensen die zich voor me hebben ingezet enorm bedanken. Dank dat jullie door bleven vechten. Blijf doorgaan met dit prachtige werk, het vechten voor anderen.’ Yecenia Armenta uit Mexico zat vier jaar gevangen nadat ze, na vijftien uur lang gemarteld te zijn, een moord bekende die ze niet had begaan. Ze kwam vrij, mede nadat Amnesty International actie voor haar voerde.

Geef om vrijheid

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2017 voor de vijftiende keer een landelijke collecte. In Noordwijk 5 tot en met 11 maart 2017 ruim 55 collectanten de straat op gaan. Vorig jaar werd tijdens de collecte 3.600 euro opgehaald. Vorig jaar gingen in heel Nederland 17.000 collectanten langs de deuren en werd €1,5 miljoen opgehaald voor het werk van Amnesty.

Missie Amnesty. 

Amnesty International wil een wereld waarin iedereen profiteert van de mensenrechten. Om dat te bereiken doet Amnesty onderzoek naar schendingen van deze rechten en voert actie tegen die schendingen.

Waarom een collecte?

Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde voor de organisatie.


Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Voor Yecenia Armenta uit Mexico en voor talloze anderen.

Kijk voor meer informatie over het werk van Amnesty International op www.amnesty.nl.

 

Collectecoördinator:  Erna de Boer, M: 06-10 08 21 82

 

--------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Uitnodiging voor de viering van INTERNATIONALE VROUWENDAG

woensdag 8 maart 2017 thema :   EEN STERKE VROUW

Plaats :   Maria ter Zee kerk  Nieuwe Zeeweg 75 te Noordwijk

 

 vanaf 18.45 uur is er koffie en thee  van 19.00 uur tot 19.30 uur speelt Klezmerband Lou Sjoege

Om 19.30 uur begint de viering.De kerk is open om 18.45 u

 

de Klezmerband Lou Sjoege speelt van 19.00u tot 19.30 u en het koor Animamea zal tijdens de viering zingen. De entree is gratis, maar voor de informele ontmoeting na afloop vragen we om iets te drinken mee te nemen of iets lekkers om te eten, zodat we met elkaar kunnen delen.

 

Er zijn ook informatiestands aanwezig van de Wereldwinkel en Amnesty International, Passe Partout, encaustic art, de breischool e.a.

Namens  de werkgroep 8 maart, Dicky Brugmans, Ypie Faber, Wil Varkevisser Ineke Lommerse en Josine van Schie .

Voor meer informatie 071-3611958 of 071-3614714

 

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Er is veel bereikt ten aanzien van de positie van vrouwen, maar wereldwijd is er nog veel onrecht.    Dat het anders en beter mag worden, daar willen we aandacht aan schenken. Ieder, die met ons mee wil vieren, is van harte welkom, vrouwen en mannen, jongeren en ouderen.

We  laten ons inspireren door sterke  vrouwen van nu en vrouwen uit de bijbel.


PETITIES vanuit Amnesty Nederland

 

https://www.amnesty.nl/8-maart-actie-palmolie?utm_source=AN&utm_medium=email&utm_campaign=20170203&utm_content=griek


Winning Palmolie in Indonesië Mensonterend  Actie loopt tot 1 april 2017.
Op een petitie kunnen 10 handtekeningen.
Amnesty roept op: Protesteer tegen de misstanden op palmolieplantages. Roep grote merken op die hun palmolie bij Wilmar kopen hiertegen in actie te komen.
Palmolie zit in de helft van de producten die we gebruiken. De manier waarop deze product op de plantages van producent Wilmar wordt gewonnen, is mensonterend.  Vrouwen en kinderen verrichten gevaarlijk en zwaar werk.

 

-------