Noordwijk
groep 391

 

overzicht 2016

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

10 december 2016 een groot succes.

Zaterdag 10 december 2016 is een mooie schrijfmiddag geworden! Er zijn 160 brieven en 112 groetenkaarten geschreven. De aftrap door wethouder Bakker verliep heel goed. Het was gezellig toeven in het Cultuurcafé, met zelf gebakken rozijnenkoekjes, koffie en thee van de barman Jan Gort en in de 2e helft van de middag mooie muziek van een internationaal muziekgezelschap.  Een verslaggever van het Witte weekblad Ina Verblaauw hield korte interviews met ijverige schrijvers van jong tot oud!

 

Iedereen bedankt!

 

 

 

 klik hier voor de landelijke actie. 

 

Opbrengst collecte voor Amnesty  
Noordwijk - De collecte van Amnesty International, die van 13  tot en met 19 maart 2016 werd gehouden, heeft 3637,06 euro opgebracht. De organisatie dankt de 52 vrijwilligers voor hun inzet als collectant.

 Het was de dertiende keer dat de organisatie een landelijke collecte hield. Amnesty International is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie. Voor onderzoeken en acties ontvangt zij geen geld van overheden of van politieke groeperingen. Bijdragen van leden en giften, zoals tijdens de collecte, zijn voor Amnesty dus van groot belang.

 

====================

 

Schrijfmarathon 2016 op 10 december 2016 boekhandel Van der Meer.

 

BRIEVEN SCHRIJVEN TEGEN ONRECHT

 

Op 10 december organiseert Amnesty-groep Noordwijk de jaarlijkse Schrijfmarathon. Dan wordt wereldwijd massaal geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Van Nieuw-Zeeland tot Ghana en van Brazilië tot Japan klimmen mensen in de pen. De brievenschrijvers vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze geven hoop aan gevangen mensenrechtenverdedigers.

 

Schrijven op 10 december in het Cultuurcafé

Iedereen die wil meedoen aan Amnesty’s Schrijfmarathon kan op 10 december van 12.00 tot 17.00 uur terecht in het Cultuurcafé, Keuvel 1, Noordwijk. Daar kunnen deelnemers aan de hand van voorbeeldteksten hun brief of solidariteitskaart schrijven. Om 12.30 uur zal wethouder de heer Bakker de schrijfmarathon openen.

 

IJzersterk actiemiddel

Amnesty Nederland organiseert de Schrijfmarathon voor de vierde keer. De afgelopen drie evenementen maakten enorm veel enthousiasme en betrokkenheid los. Vorig jaar werden er vanuit Nederland 101.892 brieven verstuurd. Dit jaar ligt het streven op 150.000 brieven, want hoe hoger de stapel brieven, des te groter is de vuist tegen onmacht.

 

Schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan, blijkt nog steeds een ijzersterk actiemiddel. Met deze simpele maar uiterst doeltreffende actie begon Amnesty 55 jaar geleden. Iedereen kan er aan meedoen en het werkt! Wereldwijd bestoken mensen autoriteiten die de mensenrechten aan hun laars lappen met stapels brieven. Zo'n bombardement aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. Want niemand wil te boek staan als onderdrukker, folteraar of tiran.

 

‘Ik dacht dat ik zou sterven’

Dit jaar staat onder anderen de Egyptische fotograaf Shawkan centraal. Hij legde het uiterst brute politieoptreden tegen vreedzame betogers vast. ‘Het was als een Hollywoodfilm. Het leek wel of ik middenin een oorlog was beland. Er waren kogels, traangas, schoten, politie, soldaten, tanks.’ Shawkan werd opgepakt, mishandeld en gegeseld met een riem, waarbij de gesp in zijn oog kwam. ‘Ik dacht dat ik zou sterven,’ liet hij weten. Amnesty ijvert voor de onmiddellijke vrijlating van Shawkan, die alleen maar gebruik maakte van zijn recht op vrije meningsuiting.

 

‘Het voelt fantastisch’

De Mexicaanse Yecenia Armenta ontving tijdens de Schrijfmarathon 2015 meer dan achtduizend brieven. ‘Ik las de brieven. Ik las ze allemaal. De brievenschrijvers doen het mooiste wat ze kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen. Het voelt fantastisch.’ Armenta zat sinds juli 2012 in de gevangenis nadat ze, na vijftien uur marteling en het dreigement dat haar kinderen gedood zouden worden, een moord bekende die ze niet had begaan. Op 7 juni 2016 kwam ze vrij.

Behalve Yecenia Armenta, kwamen na de Schrijfmarathon van 2015 ook de Amerikaan Albert Woodfox, Phyoe Phyoe Aung uit Myanmar, Fred Bauma en Yves Makwambala uit de Democratische Republiek Congo en Leyla en Arif Yunus uit Azerbeidzjan vrij, en er werden maatregelen genomen om kindhuwelijken in Burkina Faso te voorkomen

 

=================================================

 

 

Viering Internationale Vrouwendag  ook in Noordwijk dinsdag 8 maart 2016.

 

VROUWEN MET VEERKRACHT

Dat is het thema van de Internationale Vrouwendagviering in Noordwijk. Dinsdagavond  8 maart  vanaf 19.00 uur.

Ieder, die met ons mee wil vieren, is van harte welkom, vrouwen en mannen, jongeren en ouderen.

 

Amnesty-groep Noordwijk in actie op Internationale Vrouwendag 

Solidariteit met de Russische vrouwen van de Don. Amnesty in actie voor Russische vrouwenorganisatie

Er wordt aandacht gevraagd voor de Vrouwen van de Don. Deze Russische organisatie zet zich in voor de rechten van vrouwen, en ook voor kinderrechten en de rechten van dienstplichtigen. Door de Russische autoriteiten wordt hen het werken echter vrijwel onmogelijk gemaakt. Amnesty International wil de vrouwen met deze actie laten weten dat zij gezien en gewaardeerd worden. Omdat Internationale Vrouwendag op 8 maart in Rusland een echt bloemenfeest is, staat de actie in het teken van bloemen. Deelnemers aan de bijeenkomst in de Buurtkerk kunnen de Russische vrouwen bloemenkaarten en bloemenzaden sturen.

 

De entree is gratis, maar voor de ontmoeting na afloop van de viering kun je iets te drinken meenemen of iets lekkers om te eten..

Er zijn stands aanwezig van de Wereldwinkel, en waar je leuke dingen kan kopen.

 

De leden van de werkgroep 8 maart heten je van harte welkom:   Dicky Brugmans, Ypie Faber, Josine van Schie, Ineke Lommerse, Wil Varkevisser en Petra van den Burg.  Voor informatie bel :Tel.071-311958

  

 

Plaats : Buurtkerk, Hoofdstraat 10 te Noordwijk aan zee.

Vanaf 19.00 uur  inloop met thee en  koffie

Om 19.30 uur begint de viering

Na afloop is er tijd  voor ontmoeting