Noordwijk
groep 391

overzicht activiteiten 2021

 

2021 Update schijfactie.

 We hebben ondanks Corona toch nog 160 brieven en kaarten kunnen versturen. Dank daarvoor.  

  

 

 

 

  

 

 

Schrijf je in 2021 ook mee tegen onrecht?  

 Wist je dat er wereldwijd jaarlijks rond 10 december, Internationale dag van de Rechten van de Mens, miljoenen brieven worden geschreven tegen onrecht? Voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Oók in Noordwijk kan je meedoen aan de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Doe mee met ’s werelds grootste mensenrechtenevent en verander vandaag nog een leven. 

 Jouw hulp is hard nodig 

 Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten

.Dit jaar komt Amnesty International onder andere in actie voor de 16-jarige Mikita Zalatarou uit Belarus (Wit-Rusland). Hij stond op een vriend te wachten toen hij verzeild raakte in een demonstratie waar hij niks mee te maken had. Hij werd gearresteerd en ervan beschuldigd een molotovcocktail naar de politie te hebben gegooid. In gevangenschap werd hij geslagen en kreeg hij elektrische schokken toegediend, terwijl hij epilepsie heeft. Ondanks gebrek aan bewijs werd Mikita veroordeeld tot 5 jaar gevangenschap. We schrijven voor Mikita’s vrijlating.

 

Ook schrijven we voor Wendy Galarza uit Mexico. Zij is een activist en demonstreerde in november 2020 voor gerechtigheid in de zaak van de moord op een vrouw die Alexis heette. Tijdens de demonstratie begon de politie te schieten. Wendy werd geraakt door politiekogels. Ze diende een aanklacht in tegen de politie. Maar degenen die ervan verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor de schoten, zijn nog niet vervolgd. We schrijven voor gerechtigheid. 

 

 

Meedoen met de schrijfactie is niet moeilijk.

Iedereen kan zelf een gratis thuisschrijfpakket bestellen via  https://www.amnesty.nl/write%20for%20rights (met 10 voorbeeldbrieven en een instructie over het versturen) en  brieven schrijven in kleine kring. Heeft het effect? Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. 

 Goed nieuws

Eerder voerden we actie voor milieuactivist Jani Silva uit Colombia. Zij werd ernstig bedreigd en liet ons weten:

‘Uit de grond van mijn hart zeg ik dat ik nog leef vanwege deze actie. Die heeft hen ervan weerhouden om mij te doden, omdat ze weten dat jullie er zijn.’ Dus bestel vandaag nog je schrijfpakket! Je kunt tussen 20 november en eind december brieven schrijven en versturen.

 ========================================================

 Leiden tot juni 2023  

 Amnesty Leiden heeft, mede in het kader van het 50-jarig bestaan, het initiatief genomen de bestaande mensenrechtenroute langs deze locaties te actualiseren en breder toegankelijk te maken.

Het resultaat is een nieuwe route, een app voor de bezoeker, een folder met route en een korte beschrijving en een boekje met meer verdieping. Deze wandelkunstroute komt tot stand dankzij vrijwillig initiatief en inzet.

De route bestaat uit 19 locaties, waarop werk van kunstenaars als Emma van Noort, Izaak Zwartjes en Inge Reisberman te zien zal zijn. De route wordt ondersteund met teksten van stadshistoricus Cor Smit.

Je kunt de route downloaden via een QR-code. Bij VVV Leiden is de flyer van de wandeling gratis verkrijgbaar.

 

Voor meer informatie klik hier https://www.visitleiden.nl/nl/agenda/108430476/amnesty-mensenrechten-kunstroute

 

   of  https://www.amnesty.nl/kom-in-actie/vrijwilliger/rightswalk/rightswalk-leiden-stad-van-vluchtelingen

  =======================================================

 COLLECTE AMNESTY INTERNATIONAL VOLLEDIG ONLINE  14 t/m 20 MAART 2021

 Gelijke rechten voor mannen en vrouwen, trouwen met de liefde van je leven en uitkomen voor je mening. In Nederland vinden we dat zo gewoon, dat we bijna vergeten dat veel mensen die vrijheid niet hebben. Amnesty International komt op voor mensen die ten onrechte worden vervolgd, die worden gemarteld of onderdrukt voor wat ze zeggen of wie ze zijn.

 

Geef om vrijheid
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2021 voor de negentiende keer haar landelijke collecte. Dit jaar is het wel anders dan anders: deze editie van de collecte is vanwege het coronavirus volledig online. In 2020 gingen in heel Nederland 12,5 duizend collectanten langs de deuren en haalden toen ruim € 900.000 op voor het werk van Amnesty. De organisatie hoopt dat mensen ook royaal giften zullen doen in de digitale collectebus die haar collectanten zullen aanbieden.

 Wat wil Amnesty?

Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Met acties, lobby, campagnes en rapporten oefent de organisatie druk uit op machthebbers die de rechten van mensen schenden. Dat blijkt een effectieve methode. Gewetensgevangenen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, daders worden berecht.

 Iedereen kan veilig voor Amnesty collecteren

 Dit jaar geen collecte aan de deur maar iedereen die Amnesty een warm hart toe draagt en ook een steentje wil bijdragen kan ook een online collectebus aanmaken via amnesty.digicollect.nl.   Kijk voor meer informatie over het werk van Amnesty International op www.amnesty.nl.  + www.noordwijk.amnesty.nl   En op Amnesty facebook:  https://www.facebook.com/AmnestyNoordwijk 

 Doe mee met de collecte van Amnesty en maak een online collectebus aan

Iedereen die Amnesty een warm hart toe draagt en ook een steentje wil bijdragen kan ook een online collectebus aanmaken via amnesty.digicollect.nl.   Kijk voor meer informatie over het werk van Amnesty International op www.amnesty.nl.

 

De online collectebus is voor in de collecteweek maar mag langer worden gebruikt !!