Noordwijk
groep 391

 

 

 

December 2019 

 

Deze maand stond voor veel mensen in het teken van Write for Rights - Amnesty’s wereldwijde schrijfactie. We weten inmiddels dat we het brievenrecord hebben gebroken. De teller staat op dit moment op 252.861 brieven! En op niet minder dan 1.000 plekken in het land werd geschreven. Iedereen die hieraan bijdroeg: ontzettend bedankt! We hopen dat al die brieven resultaat hebben en dat we snel goed nieuws kunnen melden over de jongeren voor wie we schreven.

 

 

Write for rights schrijfactie op zaterdag 7 december 2019 in het Cultuurcafé was een groot succes

 

 

Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld heeft op zaterdag 7 december in Het Cultuurcafé de schrijfactie van Amnesty International geopend. Zij riep de aanwezige brievenschrijvers en pers op om schendingen van de universele rechten van de mens blijvend aandacht te geven. Aan de lopende band werden in Noordwijk ruim 300 brieven en groetenkaarten geschreven voor kinderen en jongeren. Jongeren zoals Magai uit Zuid-Soedan, die de doodstraf kreeg toen hij pas 15 jaar oud was.

Deze schrijfactie van de Amnesty groep Noordwijk maakt deel uit van de wereldwijde actie, die Amnesty jaarlijks rond 10 december organiseert. In Nederland wordt op meer dan 1000 plaatsen geschreven voor mensen die worden gediscrimineerd, gemarteld of ten onrechte gevangen zitten. Vorig jaar werden er wereldwijd 6 miljoen brieven verstuurd.

Tot en met 20 december 2019 kan online nog actie worden gevoerd via: https://www.amnesty.nl/write-for-rights

 

 

Write for rights schrijfactie op zaterdag 7 december 2019 in het Cultuurcafé

 

 

De Amnesty-groep Noordwijk organiseert dit jaar op zaterdag 7 december a.s. wederom een Write for Rights-schrijfactie. De vorige schrijfevenementen maakten enorm veel enthousiasme en betrokkenheid los. Vorig jaar werd er in Nederland op 1000 locaties geschreven en werden er wereldwijd 6 miljoen brieven verstuurd. 

 

De brieven die we schrijven vormen een enorme vuist tegen onrecht. Want machthebbers willen liever niet gezien worden als onderdrukker, folteraar of dictator. Ook de kaarten die we sturen aan mensenrechtenactivisten die onder druk staan zijn heel belangrijk. Als ze weten dat er over de hele wereld mensen zijn die voor hen opkomen, geeft ze dat de kracht om vol te houden. Dat blijkt wel uit de woorden van Vitalina Koval, het boegbeeld van de Oekraïense LHBTI-gemeenschap. Tijdens een demonstratie op Internationale Vrouwendag 2018 werd ze aangevallen met een bijtende chemische stof. Dankzij Write for Rights 2018 ontving ze duizenden steunbetuigingen. ‘Ik heb me in mijn leven nog nooit zo gesteund gevoeld,’ zei Vitalina. Dit jaar zorgde internationale druk ervoor dat de demonstratie op Vrouwendag door de politie goed werd beveiligd en een groot succes werd.

Dit jaar vragen we tijdens Write for Rights speciale aandacht voor kinderen en jongeren. Jongeren als Magai Matiop Ngong uit Zuid-Soedan, die de doodstraf kreeg toen hij pas 15 jaar oud was. Amnesty is altijd tegen de doodstraf, overal en voor iedereen.

De Amnesty-groep Noordwijk hoopt dat u ook wilt komen schrijven voor kinderen en jongeren zoals Magai.

 

Magai Matiop Ngong

 

Op zaterdag 7 december a.s. organiseren wij tussen 11.00 en 17.00 uur de Write for Rights schrijfactie in het Cultuurcafé in Noordwijk Binnen.

De burgemeester van Noordwijk mevrouw  Hermans-Vloedbeld zal om 11.00 uur de officiële aftrap verrichten.

 

Voorbeeldbrieven en kaarten zijn aanwezig.

  

Via deze link  is de locatie van Write for Rights makkelijk te vinden.

 

  

------------------------------------------------------------------------------------------------ 

 

Amnesty collecte 2019 bracht meer dan 3400,- euro op

 

Noordwijk - De collecte van Amnesty International, die van 11 t/m 16 maart werd gehouden, heeft € 3471,17 opgebracht. Meer dan 50 collectanten hebben gecollecteerd.

 

Het was de zeventiende keer dat mensenrechtenorganisatie Amnesty International een landelijke collecte hield. Amnesty strijdt voor naleving van de mensenrechten in alle landen.

Amnesty International is onpartijdig en onafhankelijk, en wordt voornamelijk gefinancierd door giften van leden en donateurs.

Dankzij deze bijdragen, inclusief die we tijdens de collecte ophalen, wordt het werk van Amnesty blijvend mogelijk gemaakt.

 

Amnesty dankt iedereen van harte voor de geldelijke bijdrage. Ook bedankt Amnesty alle collectanten die de harde wind hebben getrotseerd voor hun enthousiaste inzet.

 

Wilt u volgend jaar ook meehelpen? Dan kunt u zich aanmelden bij de collectecoördinator via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 020-77 33 834.         

 

 

zie ook  https://www.bollenstreekomroep.nl/2019/03/collecte-amnesty-goed-voor-e-3-400/

 

 ========================================

 

COLLECTEWEEK AMNESTY INTERNATIONAL 11 t/m 16 MAART 2019

 

Noordwijk - Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2019 voor de zeventiende keer een landelijke collecte. In de gemeente Noordwijk zullen van 11 tot en met 16 maart 2019 collectanten de straat op gaan. Vorig jaar werd tijdens de collecte in de gemeente Noordwijk 3648,- euro opgehaald.

 

Missie Amnesty

Amnesty International streeft naar een wereld waarin iedereen profiteert van de mensenrechten. Om dat te bereiken doet Amnesty onderzoek naar schendingen van deze rechten en voert daar actie tegen.

 

Waarom een collecte?

Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde voor de organisatie.


Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Bijvoorbeeld voor Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador. Zij werd ten onrechte beschuldigd van abortus, wat in haar land ten strengste verboden is. Amnesty voerde intensief actie voor haar vrijlating en in 2018 werd ze na 10 jaar weer met haar gezin herenigd.

Kijk voor meer informatie over het werk van Amnesty International op www.amnesty.nl.