Amnesty-actie voor vervolgde schrijvers in China
Op zaterdag 11 juni 2011 vraagt Amnesty International, werkgroep Noordwijk steun voor vervolgde schrijvers in China, tijdens de Uitmarkt van 12.00 tot 17.00 uur op en rond het Vuurtorenplein te Noordwijk aan Zee.
Ze worden ernstig beperkt in hun recht op vrijheid van meningsuiting, met name Liu Xiaobo, Nurmemet Yasin en Yang Tongyan. Hoewel de mensenrechtenbeweging in China groeiende is, zijn er duidelijke grenzen aan de vrijheid van meningsuiting. Schrijvers die het wagen kritiek te uiten op de eenpartijstaat of zich mengen in andere sensitieve onderwerpen riskeren vervolging en detentie.
Activisten die ook in China een 'Jasmijnrevolutie' probeerden te ontketenen werden keihard aangepakt. Amnesty voert daarom actie voor vervolgde schrijvers in China. Door een petitie te tekenen spreekt Amnesty met uw hulp zowel de Chinese als Nederlandse regering aan op de positie van Chinese schrijvers en hun recht op vrijheid van meningsuiting.
Liu Xiaobo was nauw betrokken bij het manifest Charta 08
In dit manifest werd opgeroepen tot vrijheid en hervorming. Het aantal ondertekenaars groeide uit tot meer dan tienduizend. Liu werd eind 2008 gearresteerd en veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf, na een proces dat slechts twee uur duurde. In 2010 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede. Zijn vrouw Liu Xia werd meteen onder huisarrest geplaatst.
Oeigoerse schrijver Nurmemet Yasin om boek vervolgd
Nurmemet Yasin is een Oeigoerse schrijver uit het noordwesten van China. Hij zit sinds 2004 een gevangenisstraf van tien jaar uit vanwege een verhaal dat hij schreef. Het gaat over een jonge duif die er liever voor kiest zichzelf te doden in plaats van zijn vrijheid op te geven.
Yang Tonyan veroordeeld wegens ‘subversieve geschriften’
Yang Tonyan, dissident en essayist, is in 2006 veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij is medeoprichter van een onafhankelijk democratische partij en heeft in vele artikelen, ook gepubliceerd op websites buiten China, opgeroepen tot vreedzame hervorming. Hij is zwaar mishandeld en is voor een reeks ernstige aandoeningen opgenomen in het gevangenishospitaal. Voor meer informatie over de vervolgde schrijvers in China: Amnesty.nl/actiechina