Noordwijk
groep 391
terugblik 2022 

 

Samen schrijven we tegen onrecht.

 Update We hebben op 10 december 2022 370 brieven en kaarten in Noordwijk geschreven en verzonden aan de betrokken personen. Bedankt allemaal!!

Op 10 december a.s. is de Amnesty groep Noordwijk van 12.00 – 17.00 uur aanwezig in Boekhandel van der Meer

Hier kunnen ook brieven en kaarten worden geschreven (voorbeeldbrieven zijn aanwezig). Iedereen is van harte welkom!

Ieder jaar rond 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, schrijven we in veel landen massaal brieven tegen onrecht. Dit jaar komen we in actie voor tien mensen die vervolgd werden en gevangenzitten, alleen omdat ze voor hun mening uitkwamen en meededen aan een demonstratie.  KLIK op deze link  https://www.amnesty.nl/organiseren/voor-wie-we-schrijven

Samen schreven we vorig jaar maar liefst 4,5 miljoen brieven en kaarten tijdens Write for Rights voor mensen die groot onrecht is aangedaan.

Je kan ook je brief thuis schrijven 

Er zijn allerlei manieren om mee te doen aan Write for Rights. Zo kun je bijvoorbeeld zelf thuis brieven schrijven, alleen of samen met je vrienden. Hiervoor hebben we een gratis thuisschrijfpakket ontwikkeld dat je vanaf 1 november hier eenvoudig kunt bestellen. In het pakket vind je alles wat je nodig hebt: uitleg over de actie en de mensen voor wie we schrijven, handige voorbeeldbrieven en natuurlijk pen en papier.

BESTEL EEN SCHRIJFPAKKETJE VOOR THUIS (ctrl klik op de link)

Of Schrijf online

Heb je minder tijd maar wil je wel graag meedoen met Write for Rights, doe dan mee met de online actie die van start gaat op 20 november. Vanaf die dag onderteken je op onze website heel eenvoudig online een brief. Amnesty regelt daarna de verzending voor jou. Zo draagt jouw online brief dus ook echt bij aan

de postzakken vol brieven waarmee we autoriteiten onder druk zetten. Snel én effectief.

klik op deze link  https://www.amnesty.nl/write-for-rights

Bernardo Xaal Col uit Guatemala is vrij

Na 4 jaar onterechte gevangenschap werd Bernardo Caal Xol uit Guatemala op 24 maart 2022 vervroegd vrijgelaten. Hij was veroordeeld tot 7 jaar en 4 maanden cel omdat hij geweldloos de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s beschermde die gevaar liepen door de bouw van twee waterkrachtcentrales.

 

Bernardo Caal Xol

 

Na zijn vrijlating bedankte Bernardo iedereen die in actie kwam: ‘Ik ben ieder van jullie erg dankbaar. Jullie gaven me hoop op de gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid.

 Klik op deze link voor meer informatie  https://www.amnesty.nl/actueel/bernardo-caal-xol-uit-guatemala-is-vrij

========================================================

Ruim 4200 euro voor Amnesty International


De collecte van Amnesty International, die van 13 tot en met 19 maart 2022 plaatsvond in de gemeente Noordwijk, heeft 4220,92 euro opgebracht. 33 vrijwilligers collecteerden voor de mensenrechtenorganisatie. Ook zijn er veel giften via de digitale collectebus gedoneerd. De organisatie dankt alle vrijwilligers hartelijk voor hun inzet.

Hoe belangrijk het werk van Amnesty is, blijkt uit de woorden van Saïkou Yaya Diallo uit Guinee. ‘Ik wil mijn grote dankbaarheid uitspreken voor alle inspanningen die jullie leverden voor mijn vrijlating en die van andere politieke gevangenen in Guinee. Amnesty blijft voor mij de mensenrechtenorganisatie die het meest betrokken is bij het terugwinnen van individuele rechten en vrijheden.’

 

=============================================

februari 2022

Wat vindt Amnesty over Oekraïne 

 

klik hier voor meer informatie

===========================================

COLLECTEWEEK AMNESTY INTERNATIONAL 13 t/m 19 MAART 2022

Amnesty International is dé mensenrechtenbeweging die wereldwijd opkomt voor gelijke rechten voor iedereen. Om haar onafhankelijkheid te bewaren – om altijd en overal te kunnen zeggen wat ze wil – neemt Amnesty voor onderzoek en acties geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte voor Amnesty van onschatbare waarde.

Waarom een collecte?

Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Met acties, lobby, campagnes en rapporten oefent de organisatie druk uit op machthebbers die de rechten van mensen schenden. Dat blijkt een effectieve methode. Gewetensgevangenen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, en daders worden berecht.

Hoe belangrijk het werk van Amnesty is, blijkt uit de woorden van Saïkou Yaya Diallo uit Guinee. ‘Ik wil mijn grote dankbaarheid uitspreken voor alle inspanningen die jullie leverden voor mijn vrijlating en die van andere politieke gevangenen in Guinee. Amnesty blijft voor mij de mensenrechtenorganisatie die het meest betrokken is bij het terugwinnen van individuele rechten en vrijheden.’

 

Meer informatie over Amnesty International is te vinden op www.amnesty.nl.

 -----------------------------------------------------------------------------

AMNESTY INTERNATIONAL ZOEKT COLLECTANTEN

Amnesty is altijd op zoek naar mensen die mee willen helpen met de collecte in hun stad of dorp. Van 13 tot en met 19 maart 2022 gaan er weer duizenden collectanten de straat op om geld op te halen voor Amnesty. Help jij ook mee?

BLIJ MET ELK UURTJE

Amnesty is blij met elk uurtje dat je collecteert. Sommige mensen gaan een paar avonden de huizen langs, anderen een paar uurtjes overdag. Je kunt zelf bepalen wanneer en hoe lang je wilt collecteren. Alle beetjes helpen. Als je je aanmeldt, neemt de collectecoördinator bij jou in de buurt contact met je op. Samen bespreek je hoe het collecteren in zijn werk gaat.

DE COLLECTE, VAN GROOT BELANG

De collecte is voor Amnesty een onmisbare bron van inkomsten. Wij zijn onpartijdig en onafhankelijk. Om die onafhankelijkheid te kunnen garanderen, nemen we voor onze acties en onderzoek geen geld aan van de overheid of van politieke en religieuze groeperingen. Daarom zijn de collecte én de collectanten zo belangrijk.

AANMELDEN KAN VIA DE WEBSITE

Ga naar amnesty.nl/collecte en kies voor ’informatiepagina voor collectanten‘. Daar beantwoorden we je vragen, waarna je je kunt aanmelden.

Voor Noordwijk kan je je aanmelden bij Anjes Smit  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

=====================================================================

8 maart wereld vrouwendag 

lees hier wat Amnesty Nederland organiseert voor deze dag.

Loop mee tegen seksueel geweld

Zaterdag 5 maart 2022 gaat Amnesty's campagne Let's Talk About Yes naar de Women's March in Amsterdam.

Ga je ook mee en kom je vooraf protestborden maken?

We laten ons horen tegen seksueel geweld en victim blaming(slachtoffers het gevoel geven dat het hun eigen schuld is.)

lees meer 

https://www.amnesty.nl/wat-we-doen/campagnes/letstalkaboutyes/lets-talk-about-yes-goes-womens-march-protest-sign-creation-session?utm_source=AN&utm_medium=email&utm_campaign=vrouwendag&utm_content=20220216

 

 ==========================================================================

Een Avondje Gerechtigheid voor februari 2022

Een groter contrast tussen de gastvrije Iraniërs en de leiders die de mensenrechten op grove wijze schenden, is bijna niet denkbaar. Ontdek met een Avondje Gerechtigheid meer over de Iraanse cultuur en wat er in Iran aan de hand is. In de maaltijdbox zit alles om een uitgebreid Iraans diner van onze activist en kok Nastaran te bereiden. En alles wat je nodig hebt voor een mooie Iraanse avond met goede gesprekken. Zo doe je samen iets leuks, iets interessants en iets goeds tegelijkertijd.

Je bestelt de box al voor 25 euro per persoon. Daarmee steun je meteen het werk van Amnesty voor mensenrechten wereldwijd. We hopen dus dat heel veel mensen bestellen! 

 
 

=========================================================

Leiden tot juni 2023  

Amnesty Leiden heeft, mede in het kader van het 50-jarig bestaan, het initiatief genomen de bestaande mensenrechtenroute langs deze locaties te actualiseren en breder toegankelijk te maken.

Het resultaat is een nieuwe route, een app voor de bezoeker, een folder met route en een korte beschrijving en een boekje met meer verdieping. Deze wandelkunstroute komt tot stand dankzij vrijwillig initiatief en inzet.

De route bestaat uit 19 locaties, waarop werk van kunstenaars als Emma van Noort, Izaak Zwartjes en Inge Reisberman te zien zal zijn. De route wordt ondersteund met teksten van stadshistoricus Cor Smit.

Je kunt de route downloaden via een QR-code. Bij VVV Leiden is de flyer van de wandeling gratis verkrijgbaar.

Voor meer informatie klik hier https://www.amnesty.nl/kom-in-actie/vrijwilliger/rightswalk/rightswalk-leiden-stad-van-vluchtelingen